Friday, May 25, 2007

Fransa'da bir 19 Mayıs gecesi

Geçen cumartesi Ali Sami Yen'de sahaya su şişeleri, meşale ve koltuk yağarken bir başka protesto Fransa'da yaşanıyordu. Ancak bu protesto biraz daha ağırdı.Yarım asıra yaklaşan bir süreçte Fransa 1. liginde mücadele eden ve bu süreçte 8 şampiyonluk, 3 Fransa Kupası, 1 Lig Kupası ve 3 Fransa Süper Kupası kazanan Nantes'ın küme düşmesi haftalar öncesinden kesinleşmişti Bu sezon son kez ev sahipliği yapan Nantes, sahasında Toulouse'u konuk etti. 87. dakikada taraftarlar sahaya indi ve maç yarıda kaldı. Geçtiğimiz ay kaleci Barthez'in tartaklanması ile bir üst kademeye geçen protestolar, 19 Mayıs gecesi isyana dönüşmüş ve zirve yapmıştı. . Esasında taraftarın tepkisi sadece bu sezona değil , son 3 yılda yaşananlara. Hedefte ise sadece tek bir isim var; kulübü 2004 yılında satınalan Serge Dassault... Sahaya giren taraftarlar "Dassault bizi öldürdün" pankartıyla yönetimi selamlıyor... Maçtan önce 1000'e yakın Nantes taraftarı yaptığı protesto yürüyüşüyle de tüm yönetimi istifaya çağırdı. Taraftarlar acil olarak takımın başkasına satılmasını istiyorlar. Brigade Loire önderliğinde tüm kale arkası tribününün lokomotif olduğu bu tepkilere Nantes yönetimi duyarsız kalmayacaktır diye tahmin ediyorum. Zaten başkan Rudi Roussillon, duracağımız yeri biliriz deyip satışa sıcak baktıklarının sinyalini vermiş.
İşte sahaya inen taraftarlar , Tribünden çekim-1 , Tribünden çekim-2
Bu arada Fransa Futbol federasyonu 0-0 sürerken, 87. dakikada yarım kalan bu maçı "3-0 hükmen Toulouse kazanmıştır" diye tescil edince, 5 takım arasında süren şampiyonlar ligi ve uefa kupası yarışında ortalık kızıştı. Bordeaux başkanı Jean-Louis Triaud "Toulouse'a avantaj sağlayan bu karar gülünçtür" şeklinde bir ifade kullanınca kendisini Turkcell Süper Lig'e davet edesim geldi.
Lyon şampiyon, Marsilya 2.'liği garantiledi. Bu iki takım doğrudan şampiyonlar ligine katılacak. 3.'lük ve 4.'lük için mücadele sürüyor. Ligi 3. bitiren şampiyonlar ligi için ön eleme oynama hakkı, ligi 4. bitiren de UEFA kupasına katılma hakkı kazanacak. Tüm maçlar cumartesi akşamı TSİ 21.45'de oynanacak. Avrupa bileti yarışında gecenin maçı Toulouse - Bordeaux arasında olacak. Bu bilet için diğer maçlar ise Sochaux - Saint-Etienne , Troyes - Lens ve Lille - Rennes...

No comments: