Tuesday, August 25, 2009

UTC Milano'da! Herşey Ultras İçin!

Sampdoria'nın en büyük taraftar grubu olan Ultras Tito Cucchiaroni'nin önde gelenlerinin oluşturduğu 10 kişilik bir ekip bugün Milano'ya gitmiş. Amaç, italya'da 1 ocak 2009'da yürürlüğe girecek olan taraftar kart projesiyle ilgili sıkıntılarını ve düşüncelerini ifade edebilmek. Milano'da yapılacak olan Lig Birliği toplantısı öncesi seslerini duyurabilmek için toplantının yapıldığı binanın önüne gelen Ultras Tito üyeleri, buraya pankartlarını asmışlar. Daha da önemlisi hazırladıkları el broşürlerini basın mensuplarına ve toplantıya giren lig birliği delegelerine dağıtmışlar. Yukarıda bir örneği mevcut olan broşür özetle, kanunlara saygı duyduklarını ancak taraftar karta ve bunun getirdiği baskı ve dayatmalara karşı olduklarını anlatmakta. Ayrıca dağıtılan bu el broşüründe Ultra'ların genel bazı isteklerine de yer verilmiş. Bunlardan bazıları şunlar;

Kale arkası biletlerin maksimum 10 euro olması ,
Statlarda ki polis sayısının azaltılması,
Polis kasklarında, onları tespit etmeye yardımcı olacak bir kod veya bir seri numarası,
Ve tabiki en önemli olanlarından biri de pankart ve bayrak özgürlüğü.

Bilindiği üzere, İtalya'da statlara sokulacak pankartlar ve yapılacak koreografiler önce polis denetiminden geçiyor. Bu durumu epeydir protesto eden Sampdoria tirübleri, uzun zamandır Gradinata Sud'a herhangi bir pankart asmıyorlar. Tekrar taraftar karta dönecek olursak, Sampdoria ultralarını ve diğer tüm ultraları rahatsız eden bu uygulama içişleri bakanı Roberto Maroni'nin bir projesi olarak görünüyor. Ancak bu proje ultralara göre, statlardaki şiddeti önlemekten çok bir fişleme operasyonu. En çok tepki gören ve Ultras Tito Grubu'nunda üzerinde durduğu konu ise spor müsabakalarına girişi yasaklanmış kişiler ile son 5 yılda stadyum ilintili suç işleyenlerin bu kartı alamayacak olması. Yani bir daha statta futbol maçı izleyemeyecek olması. Ultralar, bunun anayasaya aykırı bir uygulama olduğunu savunuyorlar.

Bu projenin duyurulmasından sonra Ultralar pek çok protesto yürüyüşleri düzenledi. Kimi zaman çeşitli şehirlerde tüm gruplar bir araya geldi kimi zaman gruplar kendi şehirlerinde bireysel protestolar yaptılar. Sezon İtalya'da başladı. Muhtemelen Ocak ayına kadar tribünlerde yine bu uygulamayı protesto eden epeyce pankart görüceğiz. Ancak zaman, İtalyan taraftar grupları için daralıyor ve ultralar açısından maalesef şuana dek olumlu bir adım atılabilmiş değil. Ultralar'a göre , devlet ve adalet suç ortağı olmuş.

No comments: